Ako si pripraviť vlastnú kombuchu

O pozitívnych zdravotných účinkoch kombuchi, nazývanej aj čajová huba, nie je potrebné veľa hovoriť. Stačí o nej vedieť iba toľko, že je zdravá, podporuje imunitu a detoxikuje organizmus. Vo svojej domovine je považovaná za všeliek. Túto rôsolovitú hmotu dostanete aj hotovú v obchodoch. Problémom však je, že nemáte ako zistiť, či bol proces kvasenia ukončený a prebiehal tak, ako má. Nedostatočne vykvasený výrobok obsahuje veľa cukru a hlavne nemá svoje charakteristické zdravotné účinky. Jediná istota je vlastná výroba.

úsměv
 
Na prípravu vlastnej čajovej huby budete potrebovať hlavne násadovú hubu. Tú kúpite najskôr prostredníctvom internetových obchodov. Cena sa pohybuje okolo troch až štyroch eur, takže sa nejedná o veľkú investíciu. Všimnite si však aj to, či sa huba nachádza v už existujúcom nápoji, alebo balenie obsahuje špeciálny zákvas.  Bez neho sa vám to totiž nepodarí.
 
Čo budete potrebovať:
 
Suroviny

  • Jeden kus materskej huby
  • 3 decilitrekvasného roztoku (mal by byť súčasťou balenia s materskou hubou, väčšinou v samostatnom vrecúšku!
  • Cca 290 gramov bieleho cukru
  • 3 čajové lyžice sypaného čaju (čistý, neparfumovaný čierny alebo zelený čaj. Čím kvalitnejší, tým lepšie. )
  • 3 litrevody

 
Náradie

  • Hrniec
  • Lievik
  • Sitko
  • Sklenenú nádobu (minimálne 4 litrovú)
  • Bavlnenú utierku, alebo inú textíliu
  • Gumičku

voda

Základom pri príprave čajovej huby je to, aby bolo všetko čo najsterilnejšie. Nezabudnite si dobre umyť ruky. Sklíčko a textíliu, ktorou ho budete zakrývať vyvarte. To isté môžete spraviť aj so všetkým náradím.
 
Postup prípravy
 

  • V hrnci nechajte vodu povariť asi desať minút
  • Nasypte do nej čaj a cukor, miešajte kým sa nerozpustí, čaj lúhujte asi desať minút
  • Všetko preceďte cez jemné sitko do sklenenej nádoby
  • Keď tekutina vychladne na približne dvadsaťpäť stupňov Celzia, pridajte kvasný roztok
  • Teraz do fľaše opatrne vložte hubu- jej biela strana má smerovať nahor
  • Fľašu zakryte textíliou, ktorú prichyťte gumičkou
  • Odložte ju na tmavé miesto so stálou teplotou minimálne dvadsať stupňov Celzia. s fľašou sa nesmie hýbať.

Kvasenie trvá približne sedem až desať dní. Výsledná chuť má byť príjemná a sladkokyslá. Rôsolovitú hmotu zlejte a uskladnite ju v chladničke, inak by vám z nej vznikol ocot.